EN

ФИРМЕНИ НОВИНИ

Колко често трябва да се почистват котешките купички и играчки?

Познайте къде има най-много микроби във вашия дом? 

Много собственици на домашни любимци може да не очакват, че собственикът на котката яде и пие вода в купата за храна и купата за вода всеки ден. Ако не го миете 4-5 дни, в него ще има толкова бактерии, колкото в кухненската мивка и парцалите. В допълнение към купичките за храна и вода, грижа е и хигиената на играчките за котки. Знаете ли наистина в каква среда живее собственикът на котка?


Колко често почиствате купичките за домашни любимци?

Само 33.57% от собствениците могат да почистват купата за храна веднъж на ден. Най-честата честота е почистването веднъж на всеки 2-3 дни, но има много лопати, които почистват веднъж повече от 3 дни или повече от седмица. Тези данни обаче вече са много добри в сравнение с данните на американските собственици. През 2015 г. rcopetcare (сайт за домашни любимци) проведе анонимно проучване на собствениците на домашни любимци в Съединените щати. Резултатите показват, че повече от 60% от собствениците на домашни любимци почистват на всеки 3 дни. Купи за домашни любимци, а 10% от собствениците на домашни любимци не почистват редовно купичките си за домашни любимци. 


Достатъчна ли е тази честота на почистване?

Очевидно не е достатъчно. През 2011 г. NSF (National Sanitation Foundation) проведе цялостна инспекция на 30 жилища за измерване на нивата на бактериално замърсяване. Купи за домашни любимци и играчки за домашни любимци са сред първите 10 места с най-много микроби. 

Големи количества MRSA, Pasteurella multocida и множество видове Corynebacterium са открити от купички и играчки за домашни любимци, като всички те са далеч над нормалните нива. 

Някои от тези бактерии идват от околната среда, а други идват от устата на домашния любимец и се прикрепят към купата за храна и играчките със слюнка, когато ядат и играят. 

Тези бактерии се размножават върху купички за храна за домашни любимци и играчки. Особено купичките за вода и храна, които са с влажна среда и много остатъци от храна, ако не се почистват редовно, това е рай за бактериите. Различните материали ще имат ли ефект?

Изследванията са направени в университета Хартпюри. Купи от три различни материала: пластмаса, неръждаема стомана и керамика бяха тествани за броя на бактериалните образувания в продължение на 14 дни. 

Както се очакваше, на 14-ия ден броят на бактериите в пластмасови купи > керамични купи > купи от неръждаема стомана. Неочаквано обаче в керамичните купички имаха най-вредните бактерии, включително MRSA (устойчив на метицилин Staphylococcus aureus, който е по-вирулентен) и Salmonella.

Когато има избор, трябва да се предпочитат купи от неръждаема стомана, предназначени за храна. 

Най-ефективният метод за почистване и честота. 

Като квалифициран собственик на домашни любимци, колко често трябва да почиствате купичките и играчките за домашни любимци? 


Купа за домашни любимци

Всъщност FDA и няколко ветеринарни уебсайта препоръчват да третирате купичките за храна за домашни любимци и купичките за вода като вашите собствени прибори: мийте ги веднъж на ден, не само с вода, но старателно с четка и препарат. 

В допълнение към ежедневното почистване, според препоръките на NSF, дезинфекцията трябва да се извършва веднъж седмично, като се използва разтвор на белина 1:50, накиснете купата за храна и купата с вода за повече от една минута, след което изплакнете обилно (ако не изплакнете го, ще се отрови) и го оставете да изсъхне. След изсушаване го нахранете на котките. Този метод е подходящ и за купи за храна и купи за вода, които не са почиствани дълго време. 


Автоматичен диспенсър за вода

Но много лопатари използват автоматични диспенсери за вода. Автоматичните диспенсъри за вода също трябва да се почистват всеки ден?

Автоматичният диспенсър за вода доставя течаща вода, която може да предотврати образуването на биофилми до известна степен, но все още има бактериална пролиферация. При реална употреба, автоматичният диспенсър за вода, използван от прах от охлюви, дори ако се използва филтърният елемент, ще усети миризмата на риба около водната помпа (евентуално натрупани аминови съединения) всеки път, когато тя бъде разглобена и измита, да не говорим за гледане на липсващи бактерии.

Прахът от охлюв е питал много производители на дозатори за вода и повечето производители също препоръчват да сменяте водата поне на всеки 3 дни и да правите цялостно почистване по едно и също време. 


Играчка за домашни любимци

Съгласно препоръките на NSF, играчките за котки, миещите се плюшени играчки и котешките носилки трябва да се почистват поне веднъж месечно;

Играчките с твърда повърхност, които са неудобни за почистване, трябва да се избърсват с белина веднъж месечно, да се изплакват обилно и да се подсушават, преди да се дадат на котки; играчки, които не могат да се почистват и са неудобни за избърсване: играчки като котешки пръчици също трябва редовно да се поставят на слънце под стерилизация. 

Невидимите бактерии се срещат във всеки ъгъл от живота на собственика на котката и щом собственикът на домашния любимец е мързелив, те ще се възползват от това.

Искате ли да научите повече за Jump Arena?

Задайте въпроса си
Моля
напусне
съобщение
Тел / WhatsApp / WeChat:

Добави:

Wanyang Zhongchuang District, Cangnan County, Wenzhou City, Zhejiang Province

Котка

Куче

Бързи връзки

ИТ поддръжка от
Начало
Продукти
E-Mail
Контакти